Σχολείο Εγρηγόρου

Ο Εγρηγόρος είναι ένα μικρό χωριό στην περιοχή της Αμανής. Είναι κτισμένο σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 360 μέτρων επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πολύ κοντά στη βόρεια ακτή της νήσου Χίου. Είναι ένα μικρό ορεινό χωριό με αρκετό πράσινο και πηγές. Η περιοχή, όπου είναι κτισμένο το χωριό, προσφέρει στον επισκέπτη υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Το τοπικό πανηγύρι του χωριού είναι στις 6 Αυγούστου. Το σχολείο του χωριού είναι μία σύγχρονη κομψή κατασκευή.
Στον Εγρηγόρο λειτουργεί ένα τοπικό οινοποιείο, το οποίο αξίζει να επισκεφθούμε. Το οινοποιείο της «Αριούσιος» Α.Ε. βρίσκεται στην θέση «Σοφού», στον οικισμό του Εγρηγόρου, κτισμένο σε μία προνομιακή θέση με θέα το απέραντο Αιγαίο. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2009. Είναι κατασκευασμένο σε τρία επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του υπογείου παλαίωσης. Από το 2016 οι εγκαταστάσεις έχουν σήμα «Επισκέψιμου Οινοποιείου», δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις. Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής του κρασιού, να κατέβει στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια και να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία του τόπου και του κρασιού. Μπορεί επίσης, να δοκιμάσει τα κρασιά σε έναν φιλόξενο χώρο που περιλαμβάνει μια μικρή συλλογή παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και αντικειμένων. Οι χώροι του είναι προσβάσιμοι σε άτομα με δυσκολίες κίνησης (ΑμεΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εγκαταστάσεις διοργανώνονται δράσεις οινοτουρισμού και γευσιγνωσίες των κρασιών κατόπιν συννενόησης. Το οινοποιείο «Αριούσιος»  από 1η Σεπτεμβρίου είναι ανοικτό για επίσκεψη μόνο κατόπιν ραντεβού. 

Η Χίος είναι γνωστή για το λικέρ μαστίχας, το ούζο της και τη μανταρινάδα της. Από όταν όμως, δραστηριοποιήθηκε η Οινοποιητική Γεωργική Τουριστική «Αριούσιος», προβλήθηκαν και οι τοπικές ποικιλίες αμπελώνων. Η «Αριούσιος» αξιοποιεί τις ερυθρές τοπικές ποικιλίες,  το λεγόμενο χιώτικο «κρασερό» και τον «αγιαννίτη» ή «αγιαννιώτικο», το οποίο ονομάζεται έτσι λόγω του ότι ο τρύγος γίνεται στα τέλη Αυγούστου κοντά στην ημέρα που τιμάται η Αποτομή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Η επίσκεψη στο οινοποιείο και το γευστικό ταξίδι στα τοπικά κρασιά συνδυάζεται με τις πεζοπορικές διαδρομές. Συμπληρώνει την βιωματική εμπειρία επισκεπτών, περιηγητών και τουριστών στην φιλόξενη βορειοδυτική Χίο. 

Εικόνα 360

Ηχητικά