Μονή Ευαγελίστριας

Η γραφική μονή στα Αγιάσματα με καταπληκτική θέα στο πέλαγος ιδρύθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Συγκεκριμένα οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται από το έτος 1938. Εκκλησιαστικώς η μονή ανήκει στην ενορία Εγρηγόρου. Ιδρυτής και ηγούμενος της μονής ήταν ο Μακάριος Σπανός, ο οποίος καταγόταν από το χωριό Εγρηγόρος και  γεννήθηκε το 1883.
Ο Μακάριος είχε κλίση προς τον μοναχισμό από παιδί. Πολύ νέος έγινε μοναχός από τον Ηγούμενο της Μονής Μυρσινιδίου – Βροντάδου, πατέρα Χριστοφόρο Σερέμελη. Μόνασε στο Άγιον Όρος, στην Μονή Μυρσινιδίου, στην Μονή Καρδαμύλων και τέλος, το 1937 ίδρυσε την Σκήτη της Ευαγγελιστρίας Αγιασμάτων. Ο Μακάριος το 1909 χειροτονήθηκε διάκονος, το 1913 ιερεύς και το 1916 αρχιμανδρίτης. Εκτός του πνευματικού του έργου αξίζει να αναφέρουμε τον ηρωισμό και την φιλοπατρία του. Έλαβε μέρος στη μάχη του Αίπους, κατά την απελευθέρωση της Χίου από τους Τούρκους-Οθωμανούς. Επέδειξε ιδιαίτερη τόλμη και ανδρεία, συμμετέχοντας ως εθελοντής στον απελευθερωτικό στρατό. Ήταν ιδιαίτερα φιλόμουσος, καλλίφωνος και ασκητικός.

Η Σκήτη εγκαινιάσθηκε στις 8 Ιουλίου του έτους 1938 από τον Μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή. Την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής ο Μακάριος έκρυψε εκεί Έλληνες Αξιωματικούς και τους φυγάδευσε στην Μικρά Ασία. Η Ελληνική Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας του απένειμε τιμητικές διακρίσεις για την εθνική και πατριωτική του δράση εν γένει. Στο περιβάλλον της μικρής μονής δημιούργησε έναν πνευματικό χώρο, όπου εύρισκαν καταφύγιο οι πιστοί και ανάπαυση οι κατατρεγμένοι. Στον ίδιο χώρο, μοναχή ήταν η αδελφή του, Καλλινίκη Σπανού, η οποία απετέλεσε το στήριγμα της Σκήτης για σαράντα δύο χρόνια. Ο Γέροντας απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1966, έχοντας μονάσει εκεί επί 28 συναπτά έτη, η δε αδελφή του, μοναχή Καλλινίκη στις 29 Ιουλίου 1980. Ο τάφος του Μακαρίου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της μονής.
Η Σκήτη τιμάται και πανηγυρίζει κατά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου την 25η Μαρτίου. Ωστόσο έχει καθιερωθεί να εορτάζει πανηγυρικά με κάθε μεγαλοπρέπεια την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Το καθολικό της μονής, όπως και ο περιβάλλων χώρος, αποπνέουν ηρεμία και κατάνυξη. Το τοπίο με την απεραντοσύνη της θάλασσας συμβάλλουν καθοριστικά στην δημιουργία κατανυκτικής ατμόσφαιρας. Αξίζει η επίσκεψη στην μικρή μονή της Ευαγγελιστρίας.

Εικόνα 360

Ηχητικά