Λεπτόποδα

Η παράξενη ονομασία του χωριού προέρχεται από τις λέξεις «λεπτά πεδία» και αναφέρεται στις μικρές και με ρηχό χώμα πεδιάδες. Το ορεινό χωριό ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά του, αλλά και για την αρχιτεκτονική του. Βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 57 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου και είναι ένα από τα βορειότερα χωριά του νησιού. Τα Λεπτόποδα είναι κτισμένα σε υψόμετρο 260 μέτρων, ανάμεσα στις βορειοανατολικές πλαγιές του βουνού Αμανή και στις βόρειες πλαγιές του ψηλότερου βουνού της Χίου, του Πεληναίου.
Η ιστορικότητα του ορεινού χωριού Λεπτόποδα, όπως και όλων των χωριών της Χίου, μαρτυρείται τόσο από την αρχιτεκτονική του, όσο και από την τοπική γλωσσική ιδιαιτερότητα. Στοές και καμάρες, καθώς και ερείπια μεσαιωνικών κτηρίων αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της τοπιογραφίας.

Κύριο γνώρισμα, όμως, του χωριού είναι ο τρόπος ανοικοδόμησης των σπιτιών. Το ένα βρίσκεται χτισμένο τόσο κοντά στο άλλο, ώστε σχηματίζουν ένα εξωτερικό τείχος. Τα σοκάκια περνούν κάτω από στοές, και είναι ιδιαίτερα στενά. Σε ορισμένα σημεία η είσοδος στις στοές ή στους σκεπαστούς δρόμους, συνοδεύεται από μια τοξωτή είσοδο, που είναι γνωστή ως καμάρα. Πάνω από τους λεγόμενους «σκεπαστούς» είναι χτισμένα σπίτια, τα οποία έχουν πολύ μικρά παράθυρα. Τα σπίτια που είναι χτισμένα πιο μέσα, δεν είχαν καθόλου παράθυρα και γι’ αυτό είχαν μια τρύπα στην οροφή για να μπαίνει λίγο φως.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Γέννηση της Θεοτόκου και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Εορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γίνεται ένα τοπικό πανηγύρι, που δέχεται επισκέπτες και προσκυνητές από όλο το νησί. Η εορτή ονομάζεται «της Δεσποίνης», όπως αποκαλούν οι χωριανοί την ημέρα αυτή, τιμώντας το ναό του χωριού τους.
Στην είσοδο της εκκλησίας της Παναγίας το δέντρο της γνώσης είναι ένα σύγχρονο γλυπτό. Τα φύλλα του έχουν επάνω χαραγμένα τα τοπωνύμια του χωριού. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Γ. Κανέλλου. Στην τοποθεσία «του Πατριάρχη» σώζονται ερείπια από ένα παλαιό κτίσμα. Ένα άλλο ερειπωμένο οικοδόμημα είναι  ο λεγόμενος «Παλαιόπυργος», κτίσμα που σύμφωνα με την τοπική παράδοση, λέγεται ότι ήταν παλαιά σκήτη. Η ιστορικότητα του χωριού συνοδεύεται και από το φυσικό κάλλος της περιοχής. Τριγύρω και ψηλότερα από το χωριό, υπάρχει ένα πυκνό πευκοδάσος, ενώ οι πλαγιές στην περιοχή κάθε Μάιο γεμίζουν με έντονο κίτρινο χρώματα, από την άνθιση των σπάρτων.
Το 2006 πραγματοποιηθήκαν τα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου του χωριού, με στόχο την ανάδειξη της πολύτιμης λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου. Το μουσείο χωρίζεται σε δύο πετρόχτιστες αίθουσες, που κάθε μία φιλοξενεί συγκεκριμένη σειρά εκθεμάτων που παρουσιάζουν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του χωριού στην καθημερινότητά τους, τα παλαιότερα χρόνια.

Εικόνα 360

Ηχητικά