Έμπολος

Ο Έμπολος, στο χωριό Λεπτόποδα, είναι ένα παραδοσιακό καφενείο, που λειτουργεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Πρόκειται για έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο αναψυχής. Λειτουργεί όλον τον χρόνο, όχι μόνο τους τουριστικούς μήνες. Είναι γνωστό σε όλο το νησί της Χίου.
Πρόκειται για μία αναβίωση ενός παραδοσιακού καφεπαντοπωλείου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε και οργανώθηκε από τους δύο συλλόγους του χωριού με σκοπό να εξυπηρετήσει τους χωριανούς, όπως και τους περαστικούς επισκέπτες. Λειτουργεί με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης “self service”. Η ετοιμασία και το σερβίρισμα των αγαθών, αλλά και ο καθαρισμός ή η τακτοποίηση του χώρου και των αντικειμένων μετά από κάθε χρήση, γίνεται από τους ίδιους τους πελάτες.
Μπαίνοντας στο αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο ο επισκέπτης αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε ένα λαογραφικό μουσείο, που τον οδηγεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Σε κάθε γωνιά του, εκτός από τα υλικά για τον καφέ, το τσάι ή άλλα αφεψήματα, μπορεί κανείς να βρει παλιές συσκευασίες από καθημερινά προϊόντα άλλων εποχών, τα οποία δεν έλειπαν από τα νοικοκυριά.

Εικόνα 360

Ηχητικά