Άγιος Ισίδωρος

Το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται ανατολικά του χειμάρρου «Αρβανός» κοντά σ’ έναν βράχο, ο οποίος κατεβαίνει κάθετα στην παραλία. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο επάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού. Τα αρχιτεκτονικά μέλη διακρίνονταν στους τοίχους, πριν σκεπαστούν με τσιμεντοκονίαμα.
Η μεγαλοπρέπεια και οι μεγάλες διαστάσεις του παλαιοχριστιανικού ναού υποδεικνύονται από τα επίκρανα με τις ανάγλυφες παραστάσεις, καθώς και από τους κίονες, οι οποίοι  είναι από μάρμαρο ερυθρού και λευκού χρώματος. Το είδος αυτό μαρμάρου δεν υπάρχει στην περιοχή, άρα συνάγεται ότι μεταφέρθηκε από άλλες περιοχές για την ανέγερση του ναού.
Ο άγιος Ισίδωρος τιμάται ιδιαίτερα στην Χίο, καθώς μαρτύρησε στο νησί το 255 μ.Χ. Η παράδοση αναφέρει ότι οι δήμιοι τον έσυραν δεμένο σε άλογα στο κακοτράχαλο και ακανθώδες έδαφος του νησιού και ότι  στα δάκρυα του που έρεαν στην γη οφείλεται η ρητίνη της μαστίχας. Ο κενός τάφος του Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται σε μια βασιλική του 5ου αι. κοντά στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο, μαζί με τον τάφο της αγίας Μερόπης. Το λείψανο του αγίου κλάπηκε από τον μοναχό Gerbanus Gerbani το 1125 και μεταφέρθηκε στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας. Ένα τμήμα του σκηνώματος επιστράφηκε το καλοκαίρι του 1967 και φυλάσσεται στη Μητρόπολη της Χίου. Ο ναός του Αγίου Ισιδώρου εορτάζει στις 14 Μαΐου.

Εικόνα 360

Ηχητικά