Άγιος Γεώργιος στα Βασιλικά

Ο γραφικός ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη θέση Βασιλικά στη Βολισσό της Χίου. Η θέση αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, συνδέεται με το θρύλο του «Ανήλιου Βασιλιά». Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Η  εγχάρακτη λίθινη επιγραφή στο υπέρθυρο της εισόδου, που αναγράφει το έτος 1897, αναφέρεται στην φάση ανακαίνισης του μνημείου. Ο ναός είναι μονόχωρος, με δίρριχτη στέγη και κιονοστήρικτο θολοσκέπαστο προστώο στο δυτικό τμήμα του. Ο εξαγωνικός τρούλος που υψώνεται πάνω από το χώρο του ιερού, αποτελεί αρχιτεκτονική ιδιορρυθμία.
Εσωτερικά ο ναός είναι καμαροσκέπαστος. Στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ενδιαφέρον δείγμα ξυλογλυπτικής του 19ου αιώνα, το βλέμμα του επισκέπτη-προσκυνητή προσελκύουν οι δεσποτικές φορητές εικόνες: η Βρεφοκρατούσα Θεοτόκος, στον εικονογραφικό τύπο της Κυρίας των Αγγέλων, ο Χριστός Παντοκράτορας, στον εικονογραφικό τύπο του Μεγάλου Αρχιερέως και ο έφιππος Άγιος Γεώργιος. Το ανώτερο τμήμα του τέμπλου, όπως συνηθίζεται στις χριστιανικές εκκλησίες, διακοσμούν μικρότερου μεγέθους φορητές εικόνες με θέματα από την ζωή του Χριστού. Τα φορητά αυτά έργα χρονολογικά ανάγονται στον 19ο αιώνα. Στο εσωτερικό του ναού δεν σώζονται τοιχογραφίες. Στο ιερό Βήμα σώζεται η λίθινη Αγία Τράπεζα.

Καλλιτεχνικό ενδιαφέρον στις εσωτερικές επιφάνειες, στους τοίχους και στην οροφή του κυρίως ναού παρουσιάζουν οι γύψινες ζωγραφιστές διακοσμήσεις με φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα. Το βλέμμα του επισκέπτη προσελκύουν οι ευφάνταστες ανάγλυφες διακοσμήσεις, οι οποίες παραπέμπουν στον έναστρο ουρανό. Οι εισερχόμενοι στο ναό
παρατηρώντας την ανάγλυφη διακόσμηση, όπως και τις μεταβυζαντινές φορητές εικόνες του τέμπλου, αισθάνονται την υποβλητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα του μνημείου.
Ενδιαφέρον ιστορικό και καλλιτεχνικό εντοπίζεται και στο δάπεδο. Ο τρόπος τοποθέτησης των υλικών γίνεται αδιάψευστος μάρτυρας της τέχνης και της άριστης τεχνικής. Η τεχνική αυτή ήταν των φημισμένων πετράδων του νησιού. Στις μέρες μας η τέχνη αυτή έχει σχεδόν εκλείψει. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με πέτρινες πλάκες ερυθρού και καφέ χρώματος από την Χίο. Συγκεκριμένα πρόκειται για την κόκκινη πέτρα Θυμιανών και την πέτρα Νενήτων, οι οποίες είναι τοποθετημένες εναλλάξ. Αξιοσημείωτο είναι το κεντρικό τετράγωνο διάχωρο με το αστεροειδές κόσμημα. Γύρω από το διάχωρο αυτό έχουν τοποθετηθεί σε περιμετρική διάταξη τετράγωνα κεραμικά πλακίδια με φυτικά διακοσμητικά θέματα σε ζωηρά χρώματα.
Πέριξ του ναού αναπτυσσόταν ο μεσαιωνικός οικισμός των Βασιλικών με αρχιτεκτονική φάση της Υστεροβυζαντινής περιόδου.

Εικόνα 360

Ηχητικά